علت بوی بد دهان چیست ؟
بوی بد دهان که به آن هالیتوز یا هالیتوزیس نیز گفته می شود یک مشکل رایج دهان و دندان است که برای هر کسی در هر سنی ممکن است پیش بیاید.
علت و دلیل بوی بد دهان چیست؟
در حدود 85 تا 90٪ موارد، هالیتوزیس در حفره دهان، بینی و گلو ایجاد می شود. باکتری های داخل دهان و گلو متابولیت هایی که حاوی گوگرد هستند را تولید می کنند و این عامل اصلی بوی بد دهان است.
موارد زیر همگی می توانند باعث افزایش این فرآیند و تولید هرچه بیشتر بوی بد شوند:
بهداشت ضعیف دهان و دندان
شایعترین علت بوی بد دهان بی توجهی به اصول بهداشت دهان و دندان است. با رعایت نکردن بهداشت دهان، باکتری ها در سطح دندان ها، لثه ها، زبان و در فضاهای بین دندانی جمع می شوند. این باکتری ها متابولیت های حاوی گوگرد تولید کرده و بوی نامطبوعی ایجاد می کنند. بهداشت ضعیف دهان همچنین مسئول پوسیدگی دندان و بیماری های لثه است.
خشکی دهان
کاهش تولید بزاق ناشی از تنفس دهانی، خروپف، برخی از داروها و کمبود آب بدن می تواند باعث خشکی دهان و ایجاد بوی نامطبوع دهان شود.
نظافت ضعیف دندان مصنوعی
پروتزهای متحرک باید هر روز تمیز شوند اگر به طور منظم تمیز نشوند صد در صد بوی نامطبوع دهان ایجاد می کنند. مراقبت و نگهداری از ایمپلنت دندان هم به همین صورت است و باید مرتبا انجام شود.
برخی از غذاها و نوشیدنی ها
غذاهایی با طعم های قوی مانند پیاز، سیر و ادویه جات می توانند بوی نامطبوعی در دهان ایجاد کنند. همچنین، نوشیدنی هایی با بوی شدید مانند قهوه، و الکل می توانند بوی نامطبوع زننده تری ایجاد کنند.
محصولات دخانی
جویدن تنباکو و سیگار کشیدن می تواند باعث بوی نامطبوع دهان یا هالیتوزیس شود. همچنین، استعمال دخانیات باعث برخی مشکلات دهانی مانند بیماری لثه و خشکی دهان نیز شود.
بیماری های دهان و دندان
برخی از مشکلات دهان و دندان مانند پوسیدگی دندان، بیماری لثه و زخم، آفت و آبسه دندان و … می توانند در پیدایش بوی بد دهان نقش داشته باشند.
برخی داروها
برخی از داروها مانند تعدادی از آنتی بیوتیک ها باعث کاهش بزاق دهان، خشکی دهان و در نتیجه ایجاد هالیتوزیس می شوند.
بیماری ها و اختلالات خاص
در برخی موارد، بوی بد دهان می تواند ناشی از برخی زیر است:
· وجود تومور در حفره دهان و گلو.
· عفونت قارچی دهان
· بیماری های مقاربتی مانند سفلیس
· التهاب لوزه، سینوزیت و پولیپ بینی
· بیماری تنفسی مانند ذات الریه، برونشکتازی و آبسه ریه
· عدم تعادل متابولیک ناشی از بیماری دیابت
· بیماری های دستگاه گوارش مانند وجود جسم خارجی در مری، انسداد روده، عفونت پوشش معده و روده کوچک و بیماری ریفلاکس معده
· مسمومیت با موادی مانند فسفر، آرسنیک و سلنیوم
اطلاعات بیشتر در مجله دندانپزشکی ایمپلنت