افراد چاق بیش از سایرین در خطر ابتلا به انواع دیابت خصوصا دیابت نوع ۲ قرار دارند که با نام های دیابت مقاوم به انسولین یا دیابت بزرگسالان نیز شناخته می شودمیزان قند خون در دیابت نوع ۲ بسیار بالا می باشد.

در افراد چاق، سلول های بافت چربی مجبورند از میزان مصرفی خود، مواد غذایی بیشتری را دریافت کنند. استرس باعث می شود که این سلول ها ملتهب شده و در نتیجه پروتئینی به نام سیتوکینز آزاد کنند. سیتوکینز سیگنال های گیرنده ی انسولین را مسدود کرده و در نهایت موجب مقاومت به انسولین می شود.

انسولین این امکان را برای سلول ها فراهم می کند که گلوکز را مصرف کرده و انرژی به دست آورند. هنگامی که در برابر انسولین مقاوم باشید، بدن قادر به تبدیل گلوکز به انرژی نخواهد بود و در نهایت سطح قند خون همیشه بالا خواهند ماند.

علاوه بر این، استرس می تواند موجب التهاب سلول های چربی و در نتیجه بروز بیماری های مرتبط با چاقی مانند بیماری های قلبی شود.

دیابت نوع ۲ در دوران جوانی آغاز می شود

کودکان چاق ۴ برابر دیگران در خطر ابتلا به دیابت نوع دو، پس از ۲۵ سالگی شان هستند. طبق مطالعه ای که در انگلستان برای کودکان ۲ تا ۱۵ سال انجام شد، کودکانی که از BMI بالایی برخوردار هستند، ۴ مرتبه بیش از کودکانی با BMI نرمال به دیابت جوانی مبتلا می شوند.

در گذشته فکر می کردند که دیابت نوع دو تنها مختص بزرگسالان می باشد در حالی که امروزه دیابت نوع دو در کودکان زیادی شناسایی و تشخیص داده شده است. پزشکان علت آن را چاقی، رژیم غذایی ناسالم و کم تحرکی می دانند. چاقی همچنین می تواند علت دیابت نوع یک در کودکان باشد با اینکه دیالت نوع یک، نوعی بیماری خود ایمنی می باشد، عواملی مانند چاقی و مقاومت به انسولین می تواند بیماری را پیچیده تر کند. مطالعه ای که بر روی صد هزار کودک یک ساله انجام گرفت نشان می دهد که نوزادانی که اضافه وزن داشته و یا چاق بودند، ارتباط مستقیمی با ابتلا به دیابت نوع دو داشتند. هر چه وزن کودک سنگین تر باشد، تشخیص دیابت نوع دو در سن پایین تری انجام می شود. اگرچه مقاومت در برابر انسولین تنها علت دیابت نوع یک نیست اما با توجه به این تحقیق، می توان به نقش چاقی کودکان در بروز هر دو نوع دیابت پی برد.

اطلاعات بیشتر در مجله سلامتی بیمارستان